2021.09.24
Nordic Swan
Blauer Engel
Francia öko-címke
Osztrák öko-címke
Más nemzeti öko-címkék
Egyéb jelölésekElérhetőségek
info@vm.gov.hu
Oldaltérkép

A francia NF Environnement Mark öko-címke rendszer

A tanúsító rendszer története, szervezete

A francia öko-címke kidolgozása még 1989-ben kezdődött el, de a kezdeti nehézségek miatt csak 1992-ben kezdte el működését. Ma az EU tagországok közül Franciaország az egyik legaktívabb ország az öko-címkézés területén. Külön jogszabály Franciaországban nincs a környezetbarát címkézésre vonatkozóan. Az NF Environnement Mark legfőbb adminisztratív testülete és egyben annak tulajdonosa is, az AFNOR (Association Française de Normalisation) a Francia Szabványügyi Testület.

Az NF Environnement Mark öko-címkézési rendszerben a Környezeti Címkézési Bizottság (Conité Francois des Ecolabels, CFE) fő feladata a minősítési feltételek meghatározása. A Környezeti Címkézési Bizottság tagjai az ipar, a kereskedelem szakértői, a fogyasztói és környezetvédő szervezetek képviselői, az Ipari Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium, a fogyasztóvédelmi minisztérium képviselője, valamint a Tudományos Tanács, az ADEM (Környezetvédelmi és Energiaügyi Ügynökség) és az AFNOR képviselője.

A francia öko-címke rendszerben a Francia Szabványügyi Társaság (az AFNOR) bírálja el a pályázatokat, dolgozza ki a feltételrendszer tervezeteket, köti meg a védjegyhasználati szerződéseket valmint ellenőrzi a védjegyhasználatot. Az AFNOR kéri fel a Tanúsító Bizottság tagjait, melynak feladata a rendszer működésének felügyelete. A Tanúsító Bizottság a védjegyhasználók, a fogyasztóvédelmi szervezetek, a nemzeti védjegy rendszert felügyelő szervezet, a környezetvédelemi, ipari, és kereskedelemi szervezetek, valamint a kormány képviselőiből áll. A Tanúsító Bizottság Titkárságát az AFNOR biztosítja.


Minősítési feltételek

Új termékcsoport bevonására bárki tehet javaslatot. A javaslatot a Tanúsító Bizottság véleményezi és továbbítja a Környezeti Címkézési Bizottságnak. A CFE dönt a termékcsoport elfogadásáról vagy elutasításáról. A háttérismertető tanulmány elkészítését az AFNOR Titkárság koordinálja és a munkában részt vesz az ADEM valamint az érdekelt vállalat(-ok) is. A CFE megvizsgálja a tanulmányt és ajánlásokat tesz a kidolgozandó feltételrendszerre vonatkozóan. A feltételrendszer tervezetének kidolgozását az AFNOR Titkárság koordinálja, a munka során egyeztetnek az ipar, a kereskedelem, a fogyasztók, a környezetvédő szervezetek, valamint az ADEM képviselőjével.

A tervezetet a CFE elé terjesztik, aki dönt az elfogadásról vagy elutasításról. Kedvező döntés esetén az AFNOR Titkárság közzé teszi az új feltételrendszert a Journal Officiel-ben. Az adott feltételrendszerre ezután lehet pályázni. A feltételrendszereket általában háromévente felülvizsgálják, de a technológiai fejlődést szemelőt tartva az átvizsgálásra korábban is sor kerülhet.


Pályázás és védjegyhasználati szabályok

Pályázatot csak a kihirdetett minősítési feltételrendszerre lehet beadni. A pályázónak az adatlap mellé a feltételek teljesülését igazoló dokumentumokat is csatolni kell. A pályázó a pályázat benyújtásakor az eljárási díjat is köteles befizetni. A továbbiakban szintén a pályázót vagy védjegyhasználót terhelik a pályázat értékelésével és a védjegyhasználat hosszabításával kapcsolatos helyszíni szemlék költésgei is. Az éves védjegyhasználati díjat a védjeggyel ellátott terék éves forgalma alapján állapítják meg.

A benyújtott pályázatokat értékelését az AFNOR szakértője végzi és szükség esetén, a különböző témakörökhöz szakértőket is bevonnak az értékelésbe. Kedvező döntés esetén az AFNOR Titkárság vezetője védjegyhasználati szerződést köt a pályázóval, aki csak ezekután jogosult az NF Environnement Mark öko-címke használatára.

A Titkárság – védjegyhasználat ellenőrzési joga alapján – meghatározatlan időközönként ellenőrzheti a védjegyhasználót. Az ellenőrzés a védjegyhasználóval előre egyeztetett időben és módon történik. Szabálytalanság vagy visszaélés esetén a védjegyhasználati jog felfüggeszthető vagy visszavonható.


http://www.marque-nf.com


Belső kereső
Hírek

A Földművelésügyi Minisztérium a COOP Hungary üzletlánccal új mintaprojektet indított útjára

A MOL NYRT. környezetbarát termék minősítést nyert!

A Zrinyi Nyomda Zrt. elnyerte az ökocímkét termékeire

Öko-címke linkek

Az EU hivatalos Öko-címke honlapja

A Világ Öko-címkézési Hálózatának honlapja (GEN, Global Ecolabelling Network)

Ausztrália energia emblémája

TCO Environmental Labelling Scheme

Energy Star (USA) honlapja

Általános információs adatbázis a termékcímkézésről

Öko-címke honlap, Ausztria

Öko-címke honlap, Franciaország (AFNOR)

Svéd bio-termék címke honlapja

Öko-címke honlap, Svédország (Északi Hattyú)

Öko-címke honlap, Németország (Kék Angyal)

Letölthető anyagok

kbarát pálytáj

okocímke pálytáj

Környezetbarát nap-2014

83/2003. (VI. 7.) Korm. rend.

782/2013/EU Bizottsági rendelet a díjakról

Nyomtatott papír ökocímke kritériuma

Ökocímke pályázati tájékoztató

Zöld Közbeszerzés Konferencia programja

66/2010/EK rendelet az uniós ökocímkéről

29-1997 (VIII. 29.) KTM rendelet-a környezetbarát jelzés használatának feltételeiről

Kézikönyv a zöld közbeszerzésről

Útmutató életciklus-elemzéshez

Az Integrált termékpolitika Zöld könyve

Nevezési űrlap

IPP press report

Argon NEtON