Környezetbarát védjegyek a világ országaiban

A német Kék Angyal, az első környezeti címke 1978-as bevezetése után egyéb európai és Európán kívüli országok is követték a német példát és saját nemzeti vagy nemzetközi környezeti címkéket vezettek be. Ezen jelölések közös célja a fogyasztók informálása a környezetvédelmi szempontból előnyösebb termékekről, így támogatva a termék-orientált környezetvédelmet.

1994-ben néhány ország öko-címkézési szervezete létrehozta a Világ Öko-címkézési Hálózatát (Global Ecolabelling Network – GEN), egy non-profit szervezetet, mely a nemzeti öko-címkézési információk cseréjét hivatott elősegíteni. A GEN 26 tagszervezetét jelenleg Belgium, Brazília, Kína, Dánia, Németország, Görögország, az Egyesült Királyság, Hong Kong, India, Izrael, Japán, Kanada, Korea, Horvátország, Luxemburg, Új Zéland, Norvégia, Magyarország, Spanyolország, Svédország (SIS), Svédország (SSNC), Svédország (TCO), Zimbabwe, Thaiföld, a Cseh Köztársaság és az Egyesült Államok öko-címkézési szervezetei alkotják.

Egy, a 2000. évben hozott döntés alapján a GEN tagságát az öko-címkézési szervezeteken túl más szervezetekre is kibővítették: olyan non-profit szervezetek is GEN tagok lehetnek, melyek az öko-címkézési elveket és célokat formálisan támogatják, annak ellenére, hogy ők maguk nem hivatalos címkézési szerezetek.

A Világ Öko-címkézési Hálózatának legfontosabb céljai:

  • a termékek és szolgáltatások öko-címkézési rendszereinek a kidolgozása és népszerűsítése;
  • a címkézési rendszerek megbízhatóságának és az öko-címkézési szabványokkal kapcsolatos információk hozzáférhetőségének a növelése;
  • az öko-címkézéssel kapcsolatos információcsere és harmonizáció elősegítése a szervezet tagjai között;
  • az öko-címkézés elősegítése érdekében más nemzetközi szervezetekben való részvétel; valamint
  • a környezettudatos termékek és szolgáltatások kínálatának és az azok iránti kereslet ösztönzése.

 Részletesebb információkért kérjük keresse fel a GEN honlapját!

 

 Vissza