Más országok öko-címke rendszerei

Az alábbiakban bemutatjuk néhány egyéb ország nemzeti öko-címke rendszerét.


 EURÓPA

 Horvátország

A Horvát öko-címke, 1993-ban került kidolgozásra a Horvát Környezetvédelmi Minisztérium által az Európai Unió öko-címkéje és a német Kék Angyal mintájára. 1994-re már 25 termékcsoportra készült el kritériumrendszer. A termékek vizsgálata a pályázat benyújtására történik.

 E-Mail: nnevenka.preradovic@duzo.tel.hr

 www.duzpo.hr

http://www.mzopu.hr/

 

 Cseh Köztársaság

 A Cseh öko-címkét, a Ekologicky Setrany Vyrobek-t, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium dolgozta ki 1993-ban. A kidolgozás során külön figyelmet szenteltek az OECD és az EU címkézési rendszerekkel való harmonizációra. A Cseh öko-címke regisztrált védjegy, melyre élelmiszer- és gyógyszeripari termékek nem pályázhatnak. A címkét két éves időtartamra ítélik oda.

 E-Mail: sucharovova_dagmar@env.cz

 http://www.ceu.cz/eng/esv/

 

 Hollandia

A holland öko-címkét, a Milieukeur-t, 1992-ben dolgozta ki a Stichting Milieukeur független szervezet. Mint az öko-címkéért felelős szervezet az ő  feladata az új kritériumok kidolgozása és a pályázás menetének a felügyelete. Az öko-címke költségei változóak, minél megbízhatóbb a gyártó által a pályázati eljárás során nyújtott információ annál alacsonyabbak az előzetes ellenőrzési költségek. A vállalatoknak az általános éves ellenőrzési díj mellett a védjeggyel ellátott termék forgalma után is be kell fizetniük bizonyos összeget.

 www.milieukeur.nl

 

  Szlovákia

A Szlovák öko-címkét, a Environmentalne Vhodnyvyrobok-kot, a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium kidolgozta ki 1996-ban, majd 1997-ben történt az első termék minősítése. A feltételrendszereket az életciklus elemzés alapján dolgozzák ki, és minden második évben felülvizsgálják őket. Eddig 4 termékcsoportban 10 termék nyerte el ezt az öko-címkét.

  

Spanyolország

A Spanyol öko-címkét, a Marca Aenor Medio Ambiente-t, egy független magáncég, a Associación Espanola de Normalización y Certificación (AENOR) dolgozta ki 1994-ben. A címkéért felelős másik szervezet – az AENOR mellett – a környezetvédelmi, fogyasztói, ipari, forgalmazó és kormányzati szervek képviselőit magába foglaló Technikai Tanúsító Bizottság. A feltételrendszereket a Technikai Tanúsító Bizottság az életciklus elemzés alapján dolgozza ki. A hároméves érvényességi idő alatt a védjegyet nyert termékeket szabályos időközönként ellenőrzik. Jelenleg 12 termékcsoportban 436 termék rendelkezik a Spanyol öko-címkével.

 E-Mail: aeleja@aenor.es

www.aenor.es

 

 Svédország

1990-ben hozta létre a Svéd Természetvédők Szövetsége (Private Naturskyddsföreningen) a svéd öko-címkét, a Bra Miljöval-t. Jelenleg 52 termékcsoport feltételrendszere van kidolgozva. Az eredeti terv alapján, a Bra Miljöval öko-címkét a Nordic Swan regionális öko-címke bevezetésével megszüntették volna, de az új regionális címke csak megerősítette a Bra Miljöval piaci helyzetét. Ma mindkét címke megtalálható a Svéd piacon.

 E-Mail: eva.eiderstrom@snf.se

www.snf.se

  

ÉSZAK AMERIKA

 Kanada

A Kanada-i öko-címkét, az Environmental ChoiceChoix Environnemental-t, 1988-ban dolgozta ki a Környezetvédelmi Minisztérium. A Minisztérium felelős a feltételrendszerek kidolgozásáért és a címke odaítéléséért is. A pályázati díj mellett a vállalatoknak a védjeggyel ellátott termékek forgalma után is be kell fizetniük bizonyos összeget. Napjainkig 14 termékcsoportban 1400 termék nyerte el ezt az öko-címkét.

 E-Mail: ecoinfo@terrachoice.ca

www.terrachoice.ca

www.environmentalchoice.com

  

ÁZSIA

  Kína

A kínai öko-címkét, a HUAN-t, a Kínai Öko-címkézési Szervezet dolgozta ki. Az első díjat 1993-ban osztották ki. Eddig 25 termékcsoport kritériumai kerültek kidolgozásra.

 E-Mail: nepaus12@svrl-pek.umep.net

  

  India

Az indiai öko-címkét, az ECOMARK-ot az Indiai kormány dolgozta ki 1991-ben. Ez főként fogyasztási termékekre és élelmiszerekre vonatkozik. A termelők a címke használati jogáért meghatározott összeget fizetnek.

 E-Mail: cpcb@alpha.nic.in vagy cpcb@sansad.nic.in

www.envfor.nic.in/cpcb

  

Japán

A Japán Környezetvédelmi Iroda által 1989-ben kidolgozott Friendly to the Earth – Eco Mark címkét először 1990-ben osztották ki. Általánosságban a termékeknek a következő elvárásoknak kell megfelelniük: kisebb környezeti terhelést okozzanak, mint a hasonló funkciót betöltő termékek a megtermelésük, használatuk, és végső elhelyezésük során. Jelenleg 59 termékcsoport feltételrendszere van érvényben. A címkét két éves időszakra ítélik oda.

E-Mail: taguchi@japan.email.ne.jp

 http://www.jeas.or.jp/ecomark/english

 

Szingapur

A Szingapur-i öko-címkét, a Green Label Singapore-t, a Környezetvédelmi Minisztérium dolgozta ki 1992-ben. A pályázó termékek legjellemzőbb környezeti jellemzőit egy egyszerűsített életciklus elemzés alapján vizsgálják. Ha a feltételrendszer publikálásától 12 hónapon belül történik a pályázás annak használata az első öt évben díjtalan. A Feltételrendszer publikálása utáni egy év leteltével, a pályázás költésekkel jár, de használata három évig továbbra is díjtalan. Ezen időtartamok lejárta után (öt vagy három év) a védjegyhasználóknak éves díjat kell fizetniük. Eddig 36 termékcsoport kritériumrendszere lett kidolgozva.

 E-mail: secnet@singnet.com.sg

 www.sec.org.sg

 

AUSZTRÁLIA és ÚJ-ZÉLAND

 

Az Új Zéland-i öko-címkét, a Environmental Choice-ot, a Környezetvédelmi Minisztérium dolgozta ki 1990-ben. A kritériumrendszerek kidolgozásában és a bírálati eljárásban résztvevő testületek a Telarc (Minőségbiztosítási, Laboratóriumi Tesztelő és Ipari Tervezési Tanúsító Hatóság) és a Környezeti Választás Menedzsment Tanácsadó Testület (Environmental Choice Management Advisory Committee – ECMAC). A pályázati díj mellett a védjegyhasználónak a forgalomtól függő éves díjat kell fizetnie a védjegy használatáért.

 E-Mail: marseneault@ianz.govt.nz

www.ianz.govt.nz

 

 DÉL-AMERIKA

 Brazília

A brazil öko-címkét, a Qualidad Ambiental-t, az Associacao Brasileira de Normas Tecnicas (ABNT) dolgozta ki. Jelenleg még nincs tanúsított termék. A termékek átfogó környezeti teljesítményét az életciklus szemlélet segítségével elemzik. A feltételrendszerek átvizsgálására és esetleges javítására előre meghatározott időintervallumban kerül sor.

 E-Mail:fcabral@abnt.org.br

www.abnt.org.br

 

 AFRICA

  Zimbabwe

A Zimbabwe-i öko-címkét, a Environment 2000-t, egy non-profit szervezet, a Environment 2000 dolgozta ki a. Korábban az Európai Uniós kritériumrendszert használták, de 1998-ban átdolgozták ezeket a feltételrendszereket. Emellett 3 termékcsoportra új kritériumrendszert is kidolgoztak.

 E-Mail:e2000kb@samara.co.zw

 Vissza