2022.11.29Elérhetőségek
info@vm.gov.hu
Oldaltérkép

A Földművelésügyi Minisztérium a COOP Hungary üzletlánccal új mintaprojektet indított útjára

2015. október 2-én a Földművelésügyi Minisztérium, a CO-OP Hungary Zrt. és a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. egy háromoldalú „Környezetügyi Partnerségi Keretmegállapodást” írt alá, amelynek keretében közösen egy „Környezetbarát mintaprojektet” indítottak, az ökocímkével rendelkező termékek népszerűsítése érdekében.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt céljának tekinti az ökocímkés minősítésű termékek forgalmának növelését, ezért a termelők és a fogyasztók megnyerésére irányuló kommunikációs kampányok mellett további eszközök alkalmazását is ösztönzi. Egy ilyen eszköz a Földművelésügyi Minisztérium, a CO-OP Hungary Zrt. és a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. között létrejött „Környezetügyi Partnerségi Keret- megállapodás” keretében a „Környezetbarát mintaprojekt” lefolytatása.

A COOP üzletlánc a mintaprojekt keretében vállalta, hogy az azonos ár/érték arányú termékek közül a környezetbarát védjeggyel rendelkező termékeket részesítik majd előnyben, az ökocímkés termékeket népszerűsítjük saját kommunikációs eszközrendszerünkön (promóciók, kereskedelmi aktivitások, stb.) keresztül.

A Környezetbarát mintaprojektben résztvevő Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. a nemzeti környezetbarát valamint az Európai Unió ökocímke termékminősítő, tanúsító rendszereinek magyarországi működtetője.

Az idén októberben induló Környezetbarát mintaprojekt tapasztalatai alapján, a tervek szerint egy kereskedelmi feltételrendszer kerülne kidolgozásra, melyek alapján bármely üzleti egység pályázhat majd az Ökocimke minősítésre.

Fontos, hogy a lakosság jelentős hányada megismerje az ökocímkével rendelkező termékek előnyeit, igényt támasszon elérhetőségükre, valamint a környezetbarát termékek keresletének hatására a kereskedelmi egységek bővítsék a védjegyes termékek választékát, növelve ezáltal eladásukat is. Így a mintaprojekt elsődleges célja az ökocímkék kereskedelmi „láthatóságának” növelése, ezen keresztül pedig az ökocímkével minősített termékek keresletének és kínálatának egyidejű bővítése. Cél továbbá, hogy ennek eredményeként a kereskedelmi egységek elkötelezetté váljanak a környezetügy iránt, és mind tevékenységüket, mind kereskedelmi politikájukat ezen szempontok figyelembevételével folytassák.

 

.

 
A MOL NYRT. környezetbarát termék minősítést nyert!

A kizárólag hazai gumihulladékból gyártott gumiörlemény felhasználásával készült gumibitumen burkolati rétegére elnyerte a környezetbarát minősítést. Ez a terméke nemcsak az útburkolat szabvány előírásainak tesz eleget, és 30-60% energiamegtakarítást és legalább 5% féktávolság csökkenést tesz lehetővé a hagyományos termékekhez képest, de hulladékgazdálkodás hazai rendszerében jelentősen hozzájárul a gumihulladékok anyagában történő hasznosításához!
A Zrinyi Nyomda Zrt. elnyerte az ökocímkét termékeire

A nagymultú Zrínyi Nyomda Zrt., amelyet 1858-ban alapítottak, és amely Magyarország vezető nyomdaipari szereplőjének számít, szakmai sikerei mellett a környezetvédelemben is példát mutat. A Zrínyi Nyomda Zrt. elsőnek nyerte el a "nyomtatott papír termékek" termékkategória EU ökocímkéjét magazin, reklám és egyéb nyomtatvány termékeire.
Környezetbarát nap!

Nagy sikert aratott a június 5-i Környezetbarát Nap, amelyet védjegyes partnerünk, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. rendezett meg biatorbágyi székhelyén. A szervezők a nagyszabású rendezvény legfőbb célkitűzéseként fogalmazták meg, hogy minél szélesebb körben megismertessék a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékeket és cégeket. Az egész napos eseményen két új nyertes pályázó vehette át a védjegyhasználatot tanúsító oklevelet Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.
EU ökocímkét nyert a hazai Citromax Kft. a tisztítószereivel
A Föld Napján a Városligetben

A Föld Napjához kapcsolódó családi napot tartott április 20-án, szombaton a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a szaktárca több szervezetének közreműködésével a Városligetben. Az egész napos rendezvényen a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. és első partnere, a Kristály-Mix. Kft. védjegyes termékek bemutatójával, tanácsadással várta az érdeklődőket, a legkisebbek, pedig játékos foglalkozásokon ismerkedhettek meg az ökocímkével.
„Nyomtatott papírok” termékkategóriában is lehet ökocímkére pályázni!

Mától „Nyomtatott papírok” termékkategóriában is lehet ökocímkére pályázni!

Ebbe a termékcsoportba a legalább 90%-ban papíralapú hordozófelületű nyomtatott  papírtermékek (újságok, hírlapok, folyóiratok, katalógusok, reklámanyagok, könyvek, katalógusok, füzetek, úrlapok, stb. ) tartoznak.

A kritériumok közül kiemelhető, hogy a felhasznált nyersanyag hulladék papír vagy legalább 50%-ban igazoltan fenntartható erdőgazdálkodásból származó nyers rost lehet. A termék előállítása során erősen korlátozott a veszélyes anyagok és keverékek, a biocidok, a halogénezett oldószerek, szerves mosószerek, az alkalmazott festékekben, tintákban a nehézfémek alkalmazása. A hulladékká vált terméknek újrahasznosíthatónak és festék-mentesíthetőnek kell lennie.

2012. 08. 21.
Három új környezetbarát termék minősítési feltételrendszert hagyott jóvá a Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottság

A Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottság legutóbbi, 2012. 1. negyedéves ülésén megvitatta és 5 évre elfogadta a Gáztüzelésű kondenzációs rendszerű fali és álló kazánok, a Termikus napenergia-hasznosító rendszerek, Napkollektorok, és a Belső építészeti betonelemek öntésére kialakított öntőforma (zsalu) termékek minősítési feltételrendszerét.

A kritériumok meghatározásakor a Német Kék Angyal ökocímke kritériumokat is figyelembe vették.
ÉMB döntés a biológiai úton lebomló bevásárló táskák minősítésének felfüggesztéséről

A Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottság (ÉMB)  a 2011. november 30-i ülésén megtárgyalta a minősítő rendszert koordináló Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. (Társaság)  beterjesztésére a "Biológiai úton lebomló, hajlékonyfalú csomagolások" című feltételrendszerrel kapcsolatos EU és hazai szintű fenntartásokat. Az ÉMB döntött a feltételrendszer felfüggesztéséről, és egyben megbízta a Társaság vezetőjét háttértanulmány készítésével, amely alapján eldönthető a termékcsoport minősítési feltételrendszerének szükséges  ill. lehetséges módosítása, vagy végleges törlése.

A feltételrendszer felfüggesztéséről szóló ÉMB döntés miatt jelenleg nincs lehetőség új pályázat befogadására ill. a régiek meghosszabbítására az adott termékcsoportban.

Kérjük az érdeklődő szevezetek megértését és türelmét!
Újabb hazai termékek nyertek EU ökocímke használatot

EU ökocímke használatot nyertek a BIO3 CLEANER GROUP Kft.  BIO3 CLEANER termékei 2011. július 12-én.

A termékek márkaneve:
Bio3 Cleaner tisztítószer koncentrátum

Bio3 Cleaner mosogatószer
Bio3 Cleaner ablaktisztító szer
Bio3 Cleaner általános tisztítószer
Bio3 Cleaner faápoló szer
Bio3 Cleaner kárpit és szőnyegtisztító
Bio3 Cleaner autóbelső ápolószer
Bio3 Cleaner autókülső ápolószer
Bio3 Cleaner zsíroldó szer
Sikerek az öko-címkézésben Magyarországon 2009-ben is!

2009. év első félévében három termék esetében  is sikeres öko-címke pályázatokat üdvözölhetünk Magyarországon!

          Az EU öko-címke minősítést nyert szervezetek és termékeik:

 

      1) Szelektiv Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Kft. (H-2194 Tura Hrsz. 0272/7  Pf. 23.) komposzt termékei

       2) Sony Espana S.A (Barcelona Technology Center Pol. Ind. Can Mitjans s/n 08232 Viladecavalls Barcelona Spain) televíziói termékei,

       3) General Electric Zrt: Consumer & Industrial Lighting. (1340 Budapest, Váci út 77.) kompakt fénycsövei.

 

 Gratulálunk a szervezetek eredményéhez és további sok sikert kívánunk a munkájukban!   

 
Európai Öko-címke ünnepség, Brüsszel, 2009.

Európai Öko-címke kommunikációs díjak odaítélése

 

 

Az Európai Bizottság és a Helpdesk bejelentette, hogy 2009 szeptember 23-án Brüsszelben megrendezi az első EU öko-címke díjátadó ünnepséget, azoknak az öko-címke minősített cégeknek a díjazására, amelyek az EU Virágot kiemelkedően reklámozták, s ezáltal reklámjaikkal hozzájárultak az Európai öko-címke , a Virág ismertségének növeléséhez és a környezettudatosság javításához. Ez az új kezdeményezés bátorítani és ösztönözni kívánja valamennyi öko-címkével rendelkező szervezetet, hogy felismerjék a Virág jelentőségét, és minél többször alkalmazzák azt reklámtevékenységük során.

 

Az EU Öko-címke Helpdesk felajánlja segítségét az információk terjesztésében, a nyertesek és kampányaik bemutatásában az EU öko-címke honlap hírei között, az Öko-címke Hírlevélben és előreláthatóan egy nemzetközi folyóiratban is.

 

A pályázati felhívás minden olyan öko-címke tulajdosnak szól, aki 2008. január és 2009. május között az öko-címke minősítésre vonatkozóan reklámtevékenységet végzett.

 

A pályázati csomag belküldési határideje határidő 2009. június 12., a pályázatokat az Európai Öko-címke Helpdesk felé kell megküldeni.

 

A EU Bizottságból, a Helpdeskből és a tagországok Illetékes Testületei képviselőiből álló zsűria következő szempontok alapján értékeli a védjegyhasználók reklámtevékenységét:

 

-         a kampány minősége és kreativ jellege

-         -a Virág logó tényleges használata a kampány során

-         a reklámtevékenység alkalmassága

 

A pályázóknak egy megadott pályázati formulát kell kitölteni, és megküldeni elektronikus vagy postai úton az EU Öko-címke Helpdesk felé, az alábbi címre. A pályázó reklámanyagot, képeket is mellékelhet a reklámtevékenységére vonatkozóan.

 

 

European Ecolabel Helpdesk

c/o Bio Intelligence Service

1 rue Berthelot

94200 Ivry sur Seine

FRANCE

 

ecolabel@biois.com

 

A pályázati csomag és bármely kérdés esetén kérjük lépjen kapcsolatba az EU öko-címke Helpdesk-kel vagy a magyar Illetékes Testülettel:

 

Környezetbarát Termék Kht.,

1027Budapest, Lipthay u. 5.

Tf: 3361156,

E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu

 
Szabó Imre környezetvédelmi miniszter okleveleket adományozott két öko-címkét és három környezetbarát védjegyet nyert szervezetnek az ÖKOTECH Szakkiállításon

 

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter EU öko-címke és környezetbarát termék okleveleket adományozott az ÖKOTECH Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális Szakkiállításon csütörtök délelőtt a budapesti Hungexpo Vásárközpont B pavilonjában. 

 

Öko-címkét oklevelet kapott az Öko-park Hungary Kft. (Eger-Szarvarkő) által üzemeltett Öko-park Panzió, amely üzemeltetése során energia és víztakarékos megoldásokat alkalmaz, törekszik a hulladékok keletkezésének megelőzésére, a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjti, megújuló forrásokat használ, valamint környezetvédelmi tájékoztatást és oktatást végez.

Öko-címke oklevelet vehetett át Bio-Cleaner Kft. „Citrex 2000 alapú tisztítótermék család” termékei, amelyek biológiai úton lebomló tenzideket tartalmaznak, foszfátmentesek, vízi szervezeteket kímélő tulajdonságú, és minimális, csomagolásban kerül forgalomba.

 

Környezetbarát termék oklevelet kapott három vállalat:

1) SZIGETI ÉS TÁRSA IPARI KFT (Soltvadkert)

2) SZABÓ-FÓLIA KFT (Lovászpatona)

3) DR PACK KFT. (Biatorbágy

Az általuk gyártott biológiai úton lebomló bevásárló táskák, zsákok és zacskók a települési szilárd hulladéklerakókban kialakuló környezeti feltételek között néhány hónap alatt lebomlanak, így használatukkal csökkenthetők a környezetterhelő hatások és a lebontás során nem keletkeznek mérgező anyagok
EU öko-címke napok az Office Depot áruházakban október 13. és 15. között !

Az Európai  Bizottság évenként megtartott  öko-címke  rendezvénye, a Virág Hónapja (Flower Month) alkalmából október 13. és október15. között  Magyarországon is Öko-címke Napok lesznek az Office Depot áruházakban. A rendezvény célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a környezettudatos vásárlás fontosságára és az öko-címkés termékek  jelentőségére. Az Office Depot üzletek vásárlói megismerkedhetnek az  EU és a nemzeti  öko-címkék szerepével, az öko-címke  termék-követelményekkel, az áruházban kapható öko-címkés termékekkel, és részt vehetnek  egy egész napos öko-címke-vetélkedőn  is . A  vetélkedő győztesei Magyarországon minősített,  Európai Öko-címkés termékeket nyerhetnek. A vetélkedő fődíja pedig egy két személyre szóló hétvége az  egyik hazai Európai Öko-címkét nyert szervezetnél, az Öko-Park Panzióban.

A rendezvényre október 13-án a soroksári, október 14-én az új-budai Buy-Way Centerben levő Office Depot áruház akban, október 15-én a győri IntersparCenterben és a budapesti Pólus Centerben levő üzlet ek ben kerül sor.
Az Eger-Szarvaskő-i Öko-Park Panzió is elnyerte az Európai Ökocímkét!

Az alsópáhoki Kolping Hotel és a környezetbarát tisztítószereket gyártó Bio Cleaner Kft. után Magyarországon harmadikként a szarvaskői Öko-Park Panzió is elnyerte az Európai Ökocímkét.

Az Öko-park Panzió idegenforgalmi vonzerejét a közeli Bükki Nemzeti Park és Eger adja. A panzióben a bioklimatikus viszonyoknak megfelelő épületnek és az ablakok jó hőszigetelésének köszönhetően, nincs szükség légkondicionálásra. A szobákban a hőmérséklet egyedileg szabályozható. A tulajdonos napkollektorok üzembe állítását tervezi fűtési és vízmelegítési célokra . Az épületben és a kertben egyaránt energiatakarékos égőkkel világítanak. A keletkező hulladék csökkentése céljából a panzió nem használ egyadagos kiszerelésű élelmiszereket, toalettszereket, illetve egyszer használatos evőeszközöket. A keletkező hulladékot - beleértve a veszélyes hulladéknak számító elemeket és gyógyszereket is - szelektíven gyűjtik. A kertben a gyomot kapával, kézzel irtják. A környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok beépülnek a panzió személyzetének munkaköri leírásába. A szobákban elhelyezett információs dossziékból pedig a vendégek is megtudhatják, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy ott-tartózkodásuk ideje alatt a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljék.

Látogasson el a honlapjukra, hogy jobban megismerje őket!

 http://www.oko-park.hu/hu/index.php
Zöld közbeszerzés az Európai Unióban és Magyarországon

Zöld közbeszerzés alatt a közintézményeknek azt a beszerzési gyakorlatát értjük, melynek során figyelembe veszik az általuk igénybe vett javak, szolgáltatások környezeti hatásait.

Egy az Európai Unió Bizottsága számára készített jelentés eredményei azt mutatják, hogy az Unióban két olyan állam van, mely jelentős elkötelezettséget mutat a zöld közbeszerzés irányába: Dániában a hatóságok 40%-a alkalmaz környezeti kritériumokat beszerzéseinek több, mint 50%-a során, míg Svédországban a hatóságok fele alkalmaz ilyen követelményeket beszerzéseik szintén 50%-a során. Ezen a két országon kívül Németország (30%), Ausztria (28%) és az Egyesült Királyság (23%) értékei haladják meg az Unió 19%-os átlagát.

 

Az Európai Unió közbeszerzéssel kapcsolatos politikája egy versenyképes, diszkriminációtól mentes közbeszerzési piac kialakítására törekszik, mely mind az adófizetők, mind a közszolgáltatásokat igénybe vevők számára gazdaságos beszerzési forrást jelent és elősegíti az európai beszállítók versenyképességének a javulását a hazai és a világpiacon egyaránt.

 

2004. március 31-én az Európai Parlament két új irányelvet fogadott el a közbeszerzésekkel kapcsolatosan (a 2004/17 és a 2004/18 számú irányelveket), melyek elsősorban a már korábban is meglévő szabályozások tisztázását, egyszerűsítését és modernizálását szolgálják, illetve külön kitérnek a környezeti kritériumok alkalmazásának a lehetőségére is a közintézmények beszerzési tevékenysége során.

 

Más európai szabályozások és egyéb dokumentumok is támogatják a zöld közbeszerzés elveit, mint például az EU integrált termékpolitikája, mely az életciklus-elemzés elveit helyezi  előtérbe a termékek és szolgáltatások tervezési eljárása során.

 

Mivel az információszolgáltatás rendkívül fontos ezen a területen, az Európai Unió internetes adatbázist fejlesztett ki, mely információt nyújt a zöld közbeszerzés általános elveiről (a fogalom meghatározását és részletes leírását, a vonatkozó általános politikát valamint potenciális környezeti hasznait), a szabályozási feltételekről, illetve számos olyan útmutatót tartalmaz, melyek segítséget nyújtanak a környezeti elveknek a közbeszerzési folyamatba való integrálásához. Az érdekeltek számára készített weblapok kitérnek arra is, hogy az öko-címkék hogyan tudják segíteni a döntéshozókat a zöld beszerzéssel kapcsolatos tevékenységükben és tartalmazzák a 2004-ben az Európai Bizottság által ‘Buying green!’ (magyarul: Zöld közbeszerzés!) címmel kiadott kézikönyvet is, mely konkrétan és közérthetően, gyakorlati példák bemutatásával ismerteti a legfontosabb tudnivalókat. (A kézikönyvet ezen az oldalon a "Letölthető anyagok" között érheti el!)

 

Az Európai Uniós előírások fejlődését a hazai szabályozásnak is követnie kell. Ennek megfelelően a közbeszerzésről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 2006. január 15-én hatályba lépett módosítása (a 2005. évi CLXXII. törvény) kitér az öko-címkék közbeszerzési eljárás során való alkalmazására is. A módosított törvény lehetővé teszi az ajánlatkérő számára, hogy az ajánlati felhívásban a közbeszerzési műszaki leírásban meghatározott környezetvédelmi jellemzők megállapítása során az európai, nemzeti vagy egyéb nemzetközi öko-címkékre (illetve ezek egy-egy részére) hivatkozzon. Ennek feltétele, hogy az alkalmazott címke leírása alkalmas legyen a megkövetelt jellemzők meghatározására, a címke megfelelő eljárás keretében kerüljön kialakításra, illetve a szükséges információk valamennyi érdekelt fél számára elérhetőek legyenek.

A közbeszerzési törvény ezen módosításának érdeme, hogy „elérhetővé tette” az öko-címkéket a közbeszerzési törvény szerint eljárni köteles szervezetek számára, ami – a gyakorlatban való megfelelő alkalmazása esetén – elősegíti majd a környezetbarát termékek, illetve a védjegyek hazai és nemzetközi elterjedését, hiszen a gyártók és forgalmazók számára ’egy okkal több lesz’ a címkék megszerzésére és használatára.

 

A közbeszerzésre vonatkozó hazai előírásokkal kapcsolatos információkat, többek között a módosított törvény egységes szerkezetbe foglalt hatályos szövegét a Közbeszerzések Tanácsa honlapján találhatja meg.

 

Az Európai Unió zöld közbeszerzésre vonatkozó oldalai itt érhetők el.
2005. április 6-án érvénybe lépett a „Biológiai úton lebomló bevásárló táskák”-ra vonatkozó új környezetbarát kritériumrendszer

2005. április 6-án érvénybe lépett a „Biológiai úton lebomló bevásárló táskák”-ra vonatkozó új környezetbarát kritériumrendszer

 

A hulladékok jelentős részét kitevő csomagolóeszközök ellentmondásos szerepet töltenek be környezetvédelmi szempontból: egyrészt védik az árukat és azok környezetét a sérülésektől, és a szennyezéstől, másrészt azonban elhasználódásuk után a csomagoló eszközök maguk is jelentős környezeti problémákat okoznak.

A helyzetet súlyosbítja a felhasznált csomagolóanyagok jelentős mennyisége: csak bevásárló táskából mintegy 1,5 milliárdot használunk el évente Magyarországon.

 

2005. április 6-tól azonban ezen a területen is lehetőség nyílik a gyártók és a fogyasztók számára a környezettudatos magatartásra, hiszen a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaság kibocsátotta a biológiai úton lebomló bevásárló táskákra vonatkozó kritériumrendszerét.

A kritériumrendszer szerint környezetbarát termék védjegyet az „ipari méretben gyártott, kereskedelmi forgalomban lévő, megújuló (újranövő) természetes nyersanyagforrásból származó (például papír vagy textil), illetve az úgynevezett újgenerációs műanyagokból készült” bevásárló táskák kaphatnak, melyek a következő két csoport egyikébe tartoznak:

- biológiai úton lebomló cellulózból, textilből vagy természetes polimerből előállított, komposztálható bevásárló táskák;

- lebomló műanyagból előállított bevásárló táskák.

 

A csomagolástechnikai fejlesztések legújabb eredményei a természetes, megújuló növényi alapanyagokra (pl. keményítő, cellulóz, tejsav, kazein) épülő, - az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, valamint a higiénia területén egyaránt felhasználható – természetes polimerből előállított csomagolóanyagok és eszközök. Ezek a talajba kerülve, a talajban és a vízben élő baktériumoknak, gombáknak és más lebontó szervezeteknek köszönhetően  – összetételüktől függően – néhány hét vagy hónap alatt biológiai úton maradéktalanul képesek lebomlani; feltáródott anyagaik maradéktalanul belépnek-visszatérnek a természetes anyagok körforgásába.

A biodegradálódó csomagolóanyagok a hagyományos műanyagipari eljárásokkal, berendezésekkel általában feldolgozhatók, s csakúgy homogénen színezhetők, vagy nyomtathatók, mint például a tradicionális, polimer alapú csomagolóanyagok. E jellemzőjük stratégiai jelentőségű lehet elterjedésükben.

 

A biológiailag lebomló műanyag csomagolóeszközök másik csoportját a polietilénből és különféle adalékanyagokból állítják elő. Utóbbiak katalizátorként működnek: a napsugárzás, oxigén és megfelelő hőmérséklet hatására apró elemekre bontják a műanyagot akár már négy hét alatt.

 

A bevásárló táskákra megszerezhető védjegy sikerességét a fogyasztók egyre tudatosabb magatartásán kívül a csomagolóeszközökre vonatkozó termékdíj-fizetési kötelezettség alól való részbeni mentesség is segítheti, melyet az 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet szabályoz a környezetvédelmi termék-díjmentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről. Az új termékcsoport iránti érdeklődést már most is jól mutatja, hogy 2006 elejére tizennégy hazai vállalkozás is megszerezte a hivatalos kritériumrendszer szerinti védjegyet (lásd külön hírekben!).
Tizenöt hazai cég rendelkezik a „Biológiai úton lebomló bevásárló táskák” kategóriába tartozó termékkel

2007 elejére már tizenöt hazai cég 90 terméke nyerte el a védjegyhasználati jogot a „Biológiai úton lebomló bevásárló táskák” termékcsoportban. Ez a termékkategória különösen fontos, hiszen a fogyasztók által a mindennapi életben is gyakran használt és a környezetre komoly veszélyt jelentő csomagolóeszközökre vonatkozik.

A pályázók polietilénből előállított termékei a hozzáadott additív anyagok révén teljesítik a biológiai lebonthatóság kritériumát..

Az új termékkategória kialakításával remélhetőleg további gyártók és forgalmazók is kérelmezni fogják a védjegyhasználatot, ami nagymértékben hozzájárulhat a környezetet kímélő csomagolási eszközök hazai elterjedéséhez.
Új környezetbarát termékcsoportok!

A Környezetbarát Termék Minősítő Bizottság 2003. november 19-ei ülésén elfogadott három új termékcsoport minősítési feltételrendszere 42-re nőtt a pályázható termékcsoportok száma a hazai környezetbarát minősítő rendszerben.

A Bizottság novemberi ülésén hozott döntés az Európai Unió öko-címke minősítési kritériumai közül három,  a másolópapír és grafikai célra szánt papír, az egészségügyi és háztartási papírtermékek és a beltéri festékek és lakkok termékcsoport kritériumainak átvételét jelentette. Ezekben a termékcsoportokban eddig nem volt hazai feltételrendszer, és a döntést megalapozó tanulmány a hazai piac megfelelését mutatta az Uniós kritériumokra nézve.

 A beltéri festékek és lakkok termékcsoport tartalmazza a professzionális és amatőr felhasználók számára forgalmazott beltéri dekoratív festékeket és lakkokat, fapácokat és padlóbevonó anyagokat, melyek kötőanyaga (főkomponense) vízzel hígítható.

A termékcsoportból kizárt bevonó anyagok: korróziógátló bevonó anyagok, antifouling (algásodást gátló) festékek, faanyagvédő szerek, ipari festékek elsősorban professzionális felhasználók számára (pl. kétkomponensű rendszerek), speciális termékek (pl. korróziógátló és penetráló alapozók), homlokzatfestékek, és egyéb elsősorban kültéri felhasználásra szánt termékek.

 Az egészségügyi és háztartási papírtermékek csoportjába tartozó leggyakoribb termékek: szalvéta, zsebkendő, kéz-, és háztartási törlő papírok, valamint a toalettpapírok.

 A másolópapír és a grafikai célra szánt papír termékcsoporthoz tartoznak az újságpapírok, a hőre érzékenyfelületű papírok és a önátíró-papírok kivételével az ívekben vagy tekercsekben kiszerelt, nyomtatásra, másolásra, írásra vagy rajzolásra gyártott papírok, amelyeket papírhulladékból, vagy fenntartható erdőgazdálkodást származó fából gyártanak csökkentett energiafelhasználással és emissziókkal.

 
Új környezetbarát minősítést nyert termékek!

Napjainkig összesen 31 különböző típusú hűtőkészülék nyerte el a környezetbarát termék védjegyet!

 Környezetbarát Termék Minősítő Bizottság 2003. december 17-i ülésén hozott döntési javaslat alapján, a Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter a LUX Kft. által forgalmazott 12 különböző típusú, a litván SNAIGNÉ JOINT COMPANY által gyártott  háztartási hűtő- fagyasztó készüléknek ítélte oda a környezetbarát minősítést.

Így jelenleg összesen 31 különböző típusú hűtőberendezés rendelkezik a minősítéssel.

A termékcsoportra vonatkozó környezetbarát minősítési feltételek közül kiemeljük az ózonréteg károsítása és a globális felmelegedés szempontjából kritikus halogénezett szénhidrogének  (HCFC-k, HFC-k és mások) használatának kizárását hűtőközegként és a hőszigetelő anyagok hajtógázaként. Ezen túlmenően,  minősített készülék vásárlása esetén a védjegyhasználónak fel kell ajánlania a termékkörbe tartozó bármely cserekészülék fogyasztó lakhelyén történő térítésmentes visszavételét, begyűjtéssel történő elszállítással, és gondoskodnia kell annak hasznosításáról, illetve környezetvédelmi szempontból biztonságos ártalmatlanításáról.

 


Hazánkban eddig 3 különböző típusú porral-oltó készülék nyerte el a környezetbarát termék védjegyet!

 A Rozmaring Tűzoltókészülék Javító Szolgáltató Kft. 3 készülék típusára, – a 2, 4 és 6 kg-os hordozható rozsdamentes porral oltó készülékekre – szerezte meg a tűzoltó anyagok és tűzoltó készülékek kategóriájában a környezetbarát termék védjegyet.

 A tűzoltó porok A termékcsoportra vonatkozó környezetbarát minősítési feltételek szerint a tűzoltáshoz használt tűzoltó por, porkeverék, vagy annak bomlásterméke az alkalmazási koncentrációban nem lehet a 2000. évi XXV. törvényben valamint a 44/2000 EüM. rendeletben meghatározottak szerint nagyon mérgező (T+), mérgező (T), ártalmas (Xn), vagy környezetre veszélyes(N) tulajdonságú; valamint a tűzoltópor nem tartalmazhat halogéntartalmú szénhidrogén összetevőt. Ezek mellett, a feltételrendszer a nehézfém vegyületek koncentráció határértékeit és a tűzoltó porok élővizekre gyakorolt hatásának határértékeit is meghatározza.

A tűzoltó készülék akkor minősíthető környezetbarátnak, ha:

-        töltete megfelel az oltóanyagokra vonatkozó feltételeknek, és/vagy

-        ugyanazon tűzoltó anyagot alkalmazva legalább 20 %-kal csökkentett hatóanyag felhasználásával biztosít azonos hatásfokot;

-       a készülék legalább 10 éven át, kiürítése után akár több alkalommal újra tölthető és -használható, valamint hulladékká válása esetén a készülék anyaga hasznosítható.

 

 Belső kereső
Hírek

A Földművelésügyi Minisztérium a COOP Hungary üzletlánccal új mintaprojektet indított útjára

A MOL NYRT. környezetbarát termék minősítést nyert!

A Zrinyi Nyomda Zrt. elnyerte az ökocímkét termékeire

Öko-címke linkek

Az EU hivatalos Öko-címke honlapja

A Világ Öko-címkézési Hálózatának honlapja (GEN, Global Ecolabelling Network)

Ausztrália energia emblémája

TCO Environmental Labelling Scheme

Energy Star (USA) honlapja

Általános információs adatbázis a termékcímkézésről

Öko-címke honlap, Ausztria

Öko-címke honlap, Franciaország (AFNOR)

Svéd bio-termék címke honlapja

Öko-címke honlap, Svédország (Északi Hattyú)

Öko-címke honlap, Németország (Kék Angyal)

Letölthető anyagok

kbarát pálytáj

okocímke pálytáj

Környezetbarát nap-2014

83/2003. (VI. 7.) Korm. rend.

782/2013/EU Bizottsági rendelet a díjakról

Nyomtatott papír ökocímke kritériuma

Ökocímke pályázati tájékoztató

Zöld Közbeszerzés Konferencia programja

66/2010/EK rendelet az uniós ökocímkéről

29-1997 (VIII. 29.) KTM rendelet-a környezetbarát jelzés használatának feltételeiről

Kézikönyv a zöld közbeszerzésről

Útmutató életciklus-elemzéshez

Az Integrált termékpolitika Zöld könyve

Nevezési űrlap

IPP press report

Argon NEtON
Ümraniye Escort ile karţýlaţýn, Bu tatlý, seksi ve elit ümraniye escort Bayan ilanlarýný detaylý inceleyebilirsiniz. Gerçek escort ümraniye sitesi.
Eđer isterseniz harika seks, sesli ţiţli escort söyler zorunda olacak. Her insan ve her cinsel iliţki farklýdýr, En uzun süredir devam eden seks ve iliţki ţiţli escort.
Mecidiyekoy escort model sitesi, mecidiyekoy escort mecidiyekoy escort bayanlari ve eskort modelleri online web sitesi.
En guzel Mecidiyekoy escort kizlari ile keyifli vakit gecirin. taksim escort model sitesi, taksim escort bayanlari ve eskort modelleri online web sitesi. Gecelik veya saatlik escort bayanlara 7/24 sitemizden ulasabilirsiniz.
Escort bayanlari bulabileceginiz bebek escort web sitemiz istanbul escort. Web sitesinde mecidiyekoy escort bayanlar yer almaktadir.
Bursa escort bayan arkadasiniza ulastiran ilanlarinin bulabileceginiz sitemizde en guncel bursa escort kizlarin profillerini inceleyebilirsiniz.
Erotik Shop - sex shop Oyuncak Mađazasý sex shop erotik seks oyuncaklarý sitesi olan nokta shop, lisanslý markalarý ile cinsel sađlýk ürünleriyle hizmetinizde. En uygun fiyat erotik shop ürünler sex shop mađazasý.
ümraniye escort ţiţli escort mecidiyeköy escort bursa escort istanbul escort taksim escort beţiktaţ escort beylikdüzü escort sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop fethiye sex shop
ümraniye escort ţiţli escort mecidiyeköy escort sex shop sex shop sex shop